Vi i Trondheim sparer mer penger enn personer i Fredrikstad!

Vi i Trondheim sparer mer penger enn personer i Fredrikstad!

Da har jeg endelig fått det første innlegget ordentlig ut her! Og det er om et av de temaene jeg er mest interessert i: sparing av penger. Hvor mye bør jeg spare, hvor mye klarer jeg å spare, og hva kan jeg oppnå med sparingen? Slike spørsmål får hjertet mitt til å pumpe litt ekstra fort. ?

Men jeg er ikke bare nysgjerrig i hvordan sparesituasjonen er i mitt eget liv. Kanskje enda mer interessert er jeg i hvordan den er i andre folk sine liv, og om det er noen forskjeller fra sted til sted. 

Datagrunnlaget

For å finne ut mer om sparevanene til nordmenn lagde jeg en spørreundersøkelse rettet mot innbyggere i Fredrikstad og Trondheim. Jeg stilte en rekke konkrete spørsmål for å få et ærlig innblikk i likheter og forskjeller – spørsmål som:

  • Når begynte du å spare til pensjon? Og hvor mye sparer du i måneden?
  • Sparer du til hus? 
  • Hvor mye penger sparer du til reiser og andre fritidsaktiviteter? 

Med mye hjelp fra venner som delte undersøkelsen på sosiale media, OG ved at jeg faktisk turte å ta turen ut på gågata og stoppe folk en tirsdagsmorgen og stille noen spørsmål, fikk jeg etter hvert over 500 svar! Og de var sånn ca. likt fordelt mellom begge byene. Her er noen av de kuleste dataene jeg oppdaget. 

(Side note: har du fulgt meg på Face en stund vet du at jeg er født og oppvokst i Fredrikstad. Så det er helt naturlig for meg å sammeligne gamlebyen med Trondheim ?) 

Pensjonsparing

Jeg nevnte i introen at sparing er et av mine favorittema innen penger. Vel, hvis vi dykker dypere, så er dette mitt favorittema innenfor sparing: pensjonssparing. Det finnes masser av bøker om hvordan man kan pensjonere seg tidlig og oppnå finansiell frihet ved å spare i aksjer og fond. Selv sparer jeg noen tusen i måneden (som regel ?) . Men hvordan er ståa hos de som deltok på spørreundersøkelsen?

For det første så er snittalderen lavere for når man begynner å spare i Trondheim. For de som er født etter 1990 ligger den på omtrent 22 år i Trondheim, og 25 år i Fredrikstad. Dette kan virke som små tall, men tre år er stor forskjell med tanke på momentet man skaper med pensjonssparing, spesielt hvis man gjør det gjennom aksjefond.

(illustrasjonsbilde)

Boligsparing?️

Når det kommer til sparing til bolig, så så det nesten ut som at pendelen skulle tippe i Fredrikstad sin retning. For det var faktisk en større prosentandel av befolkningen i Fredrikstad som svarte at de sparer til hus, for eksempel gjennom BSU, fond, og vanlig sparekonto. 

Likevel var det Trondheim som kom ut på toppen, men en sparesum per person som ligger omtrent 15% høyere enn for de i Fredrikstad. Og som man kan se fra tittelen på denne artikkelen, så har det vært mitt fokus å se hvem som sparer mest penger, ikke hvilken by som har flest folk som sparer. 

I tillegg tar innbyggere i Fredrikstad opp 7% større boliglån enn de i Trondheim, noe som kan tyde på at siden sistnevnte sparer mye, så legger de også inn større egenkapital, for eksempel 20%. Dette kan være med på å skape lavere renter på lånet, og gir oss en ekstra forklaring.

Finansiering av reiser og andre fritidsaktiviteter

Et siste tema som jeg mener er sentralt innen sparing, er reiser og andre fritidsaktiviteter som man gjerne bruker en del penger på. Selv har jeg en konto hvor jeg sparer en viss prosentsum av den månedlige inntekten min for å ha råd til reiser, og mener det er noe alle bør ha, slik at de kan unne seg slike ting med god samvittighet. 

Nok en gang viste det seg at personer i Trondheim sparer mer penger. Omtrent 26% flere begynner å spare til neste reise flere måneder (og noen ganger et helt år) frem i tid, og de sparer også mer per person enn i Fredrikstad. Samtidig er også de fra Fredrikstad mer åpne for å dra på reiser mer spontant, og flere hadde eks. ingen problem med å ta opp et forbrukslån på timen for å få råd til en spontantur. Blant Trondhjemmere var det svært få? som kunne tenke seg å gjøre det. 

Jeg har altså funnet ut at personer i Trondheim sparer mer penger enn personer i Fredrikstad. Nå blir det opp til Fredrikstadmenn- og kvinner å svinge pendelen i motsatt retning!! 

Eskil